Suomalaispelaajien määrä NHL:ssä ilahduttaa Leijonien päävalmentaja Jukka Jalosta

1.11.2018

Suomalaispelaajien määrä NHL on ollut noususuunnassa. Tämä miellyttää Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi palannutta Jukka Jalosta.

Leijonat voittivat Jalosen alaisuudessa toisen maailmanmestaruutensa vuonna 2011. Heti sen jälkeisellä kaudella 2011-12 NHL:ssä pelasi vain 29 suomalaispelaajaa ja niiden keski-ikä oli 29 vuotta.

Tällä kaudella jo 42 suomalaista on saanut peliaikaa taalaliigassa ja pelaajien keski-ikä on laskenut 25 vuoteen. Tämä lupaa hyvää suomalaisen kiekkoilun kannalta. Lupaava kehitys oli Jalosen mukaan yksi syy siihen, että hän päätti palata maajoukkueen valmentajaksi.

– Yksi syy miksi lähdin tähän (pestiin) uudestaan oli se, että tiesin että uusia pelaajia on tulossa, ja että on oikeasti taas parempi sauma keväisin pärjätä ihan realistisesti, Jalonen kertoi.

Suomen tavoite ensi kevään MM-kisoissa on voittaa kultaa. Se vaatii NHL-tähtien osallistumista maajoukkueturnaukseen. Jalosen ja muun valmennusjohdon tehtävä onkin pitää hyvät suhteet rapakon taakse, jotta kaikki parhaat pelaajat saadaan kisaryhmään mukaan.

– Joukkue, joka haluaa voittaa kultaa kisoissa, ei voi olla pääsääntöisesti koottu Euroopasta. Se on selvää, että on paremmat eväät menestyä, jos meillä on meidän kärkipelaajat NHL:stä mukana. Ja se on meille etu, että tulee kilpailua. Mutta se miten saadaan suhteet pelaajiin luotua, se on sellainen haaste meille valmentajille, Jalonen sanoi.

Jalonen käy valmennustiiminsä kanssa tarkkailemassa pelaajia Sveitsissä, Ruotsissa ja Pohjois-Amerikassa. Hän kuitenkin painottaa, että yksittäiset vierailut otteluissa eivät vielä kerro kaikkea.

– Pitää muistaa, että jos näet yhden pelin jossain Pohjois-Amerikassa joltain pelaajalta, niin se ei ole se juttu. Pelaaja voi pelata siinä kauden huonoimman tai parhaimman pelinsä. Yhden pelin perusteella harvoin valitaan tai olla valitsematta.

– Enemmän se on, että käydään siellä ja pääsee pelaajan kanssa kommunikoimaan. Jutellaan missä mennään ja mitkä intressit ovat maajoukkuetta kohtaan, Jalonen avaa tarkkailuprosessia.

Suomi on tällä hetkellä neljänneksi suurin suosikki voittamaan MM-kultaa vedonlyönnin kertoimien valossa. LeoVegas tarjoaa Leijonia pienemmät kertoimet vain Kanadalle, Ruotsille ja Venäjälle.

Maistiaisia Leijonien otteista saa 8.-11.11.2018 pelattavasta Karjala-turnauksessa. Ensimmäisessä ottelussa Suomi kohtaa Venäjän.