Pikkuhuuhkajien valmentaja pelitapakeskustelusta: FC Barcelonakin huomioi vastustajat

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen kertoi, mitä hän ajattelee A-maajoukkueen pelitavan ympärillä käytävästä keskustelusta.

Suomen jalkapallomaajoukkueen pelitapa tuntuu muuttuvan vastustajien mukaan, mutta alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen ei pidä sitä lähtökohtaisesti huonona asiana.

Kautonen muistuttaa, että valmentajan tehtävä A-maajoukkueessa on saada paras mahdollinen hyöty irti miehistöstään, mihin kuuluu usein se, että vastustajan vahvuudet otetaan hyvin tarkasti huomioon.

– Pelitapa on ollut minusta aina sellainen ikuisuuskysymys. Totta kai sitä täytyy lähestyä avoimesti ja kriittisesti ja miettiä, kuinka aiheellinen se on A-maajoukkueen kohdalla, Kautonen sanoo.

– Edelleen, minun mielestäni meidän täytyy katsoa A-maajoukkueessa pelitapa sen käytettävissä olevan materiaalin kohdalta. Yrittää saada pelaajien vahvuudet mahdollisimman tehokkaasti joukkueen käyttöön. Joudumme aina ottamaan Suomen maajoukkueessa huomioon vastustajat.

Kautonen nostaa esiin Espanjan La Ligaa johtavan FC Barcelonan, joka on jo pitkään pelannut niin sanottua tiki-takaa, eli lyhyihin syöttöihin, nopeaan liikkeeseen ja pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa.

La Ligassa pikkuseura FC Gironan seuraavaksi kohtaava FC Barcelona säätää Kautosen mukaan myös pelityyliään vastustajan mukaan.

– Kyllä Barcelonakin aina huomioi vastustajat. Tai Islanti, jos otetaan maajoukkue esiin. Kaikki nostavat aina esiin Islannin, kuinka se on niin mahtava. Islannin valitsemassa tavassa ja systeemissä on otettu hyvin vahvasti heidän käytössään olevan pelaajamateriaalin yksilöiden vahvuudet huomioon, mutta kyllä hekin aina huomioivat vastustajan.

Samalla Kautonen kommentoi puheita siitä, ettei Suomen jalkapallomaajoukkuetta ole tehty kauniin jalkapallon pelaamiseen. Kautonen kysyi, mikä on kaunista jalkapalloa, ja jatkoi:

– Puhummeko Barcelonan tikitakasta? Romanttisesti varmasti tarkoitamme sitä, mutta onko kaunista jalkapalloa esimerkiksi Jürgen Kloppin Liverpool parhaimmillaan, joka etenee kentän yhtä laitakaistaa pitkin erittäin vauhdikkaasti ja suoraviivaisesti eteenpäin päätyyn asti, ja sen jälkeen murtautuu sieltä ja luo maalipaikan. Onko se kaunista?

– Kuka sen määrittää mikä on kaunista, on taas vähän näitä. Minusta tässä A-maajoukkueessa meidän kannattaa puhua vaan siitä, että meidän pitää saada voittavaa jalkapalloa pelaava maajoukkue. Se on tavoitteena.

Related Posts