Lauri Markkasella läpimurto NBA:ssa? ”Superstaran alkua”

18.9.2018

Lauri Markkasen tulokaskausi NBA:ssa oli jättimenestys. Suomalainen teki pisteitä 15,2 pisteen keskiarvolla ja nappasi 7,5 levypalloa ottelua kohti. Markkaselle kaavaillaan chicagolaislähteiden mukaan entistä suurempaa roolia alkavalle kaudelle Chicago Bullsin joukkueessa.

Markkanen on urakoinut kesän aikana salilla ja kasvattanut lihasmassaansa. Entinen Suomen koripallomaajoukkueen luottopelaaja Kimmo Muurinen on seurannut Markkasen otteita viime kaudella ja kesän aikana.

– Toivon mukaan kehitys jatkuu siitä mihin se jäi. Fyysisellä puolella on selkeästi tullut kehitystä kesän aikana. Ennen oli sellainen mielikuva, että kun lähdettiin jenkkeihin täältä Suomesta, niin tuli hirveästi jätkille massaa, mutta nopeista, ketteristä ja taitavista pelaajista tuli mörssäreitä, joilta katosi liikenopeus. Ehkä nykypäivänä osataan hoitaa tuo homma paremmin, vaikka tulee lihasmassaa, ei jäykistytä. Sekin on kysymysmerkki, miten voiman kasvu vaikuttaa Markkasen heittoon. Ehkä tämäkin on kunnossa, kuten luulisi tuollaisessa sarjassa olevan ja huolehdin turhaan, Muurinen toteaa.

Loistavan debyyttikauden jälkeen monet odottavat Markkaselta vielä parempaa toista kautta NBA:ssa. Muurisen mukaan siihen on kaikki eväät.

– Jos nyt ajatellaan maalaisjärjellä, että roolin on sanottu kasvavan ja sanottu myös, että Markkaselle haetaan enemmän toucheja. Viime kaudellahan Bullsin valmennusjohdossa asti maristiin, että Markkanen ei saa tarpeeksi toucheja. Siellä oli ”blind eye” pelaajia, jotka eivät tuntuneet näkevän Markkasta. Jos heitä lähti ja saadaan enemmän syöttövalmiita pelaajia ja painotetaan, että Markkasen pitää saada lisää toucheja, niin pistekeskiarvohan siitä nousee. Eikä se varmaan haittaa levypallokamppailemista, että Markkanen on saanut kesän aikana lisää voimaa, Muurinen pohtii.

Muurinen uskoo, että Markkasessa on potentiaalia todella korkealle.

– Kyllä kaikki merkit viittaa siihen, että siellä on NBA-joukkueen ykköstykki kehitteillä. Jos kaikki menee hyvin, tuleva kausi on breikkausvuosi ja Markkanen voi tehdä itsestään superstaran alkua tuossa joukkueessa, Muurinen miettii.

NBA-kausi starttaa Chicago Bullsin osalta 19.10. ottelulla Philadelphia 76ersiä vastaan. 76ers on vedonlyöntiin tarjottujen kertoimien valossa yksi NBA:n voittajasuosikeista, kun taas Bulls on sijoitettu häntäpäähän.

Unibetilla vain neljä joukkuetta saa 76ersia pienemmät kertoimet voittajavedonlyönnissä. Vain viisi joukkuetta saa Bullsia suuremmat kertoimet, joten NBA-mestaruus näyttää Markkaselle vielä varsin epätodennäköiseltä.